Cel mai adesea, plantele sunt promovate ca fiind alternative la medicamentele clasice, fără efectele secundare ale acestora. Într-adevăr, majoritatea remediilor naturale sunt mai bine tolerate şi metabolizate de organism decât pastilele. Dar aceasta nu înseamnă că preparatele din plante sunt total lipsite de reacţii adverse.
Chiar dacă sunt sută la sută naturale şi sunt mai ieftine decât pastilele fabricate de oamenii de ştiinţă în laboratoare, şi plantele sunt tot un fel de medicamente. Ele tratează anumite boli cu condiţia să fie administrate în concentraţia corectă şi pe o anumită perioadă de timp.
La fel ca tratamentele clasice, şi cele din plante pot prezenta efecte adverse în cazul în care nu sunt luate corect. Categoriile de persoane cu cele mai mari riscuri în cazul plantelor folosite la întâmplare sunt cele cu mai multe afecţiuni asociate, copiii şi femeile însărcinate.
„Dacă nu se respectă dozele şi modul de administrare, pot apărea efecte neplăcute şi în cazul tratamentelor naturale, nu doar în cazul administrării de medicamente clasice. Aceste efecte neplăcute ţin de administrarea plantelor în cantităţi necorespunzătoare (mai mari decât cantităţile prescrise), de modificarea frecvenţei de administrare (prea des) sau de prepararea incorectă a tincturilor sau a uleiurilor volatile“, explică medicul primar anatomie patologică Constantin Săraru, cu competenţă în homeopatie, preşedintele Ligii de Homeopatie Clasică.
Sunătoarea sensibiliează ochii
Unele plante de leac cum este, de exemplu, sunătoarea, au mai mult succes chiar decât medicamentele prescrise de medici. Mai ales în ultimii ani, după cercetări care i-au confirmat beneficiile, sunătoarea a fost recomandată în foarte multe cazuri persoanelor care suferă de depresie.
Mai mult, tratamentele cu această plantă au depăşit în vânzări medicamentele recunoscute pentru