Misterele centrului de control al organismului uman nu au fost complet elucidate încă. Funcţiile creierului sunt atât de complexe, încât nici cele mai strălucite minţi nu le pot înţelege integral. Însă studiile din ultimii ani au demonstrat lucruri despre creier care cu 100 de ani în urmă nici nu puteau fi imaginate.
1. Creierul uman are textura brânzei tofu
În medie, creierul uman cântăreşte între 1,3 şi 1,4 kilograme. Unii neurochirurgi au asemănat textura creierului viu cu cea a pastei de dinţi. Însă specialista în neurochirurgie Katrina Firlik, autoarea cărţii de memorii „Încă o zi în lobul frontal: un neurochirurg expune viaţa din interior“, spune că „ţesutul cerebral nu se împrăştie ca pasta de dinţi şi, în plus, nu se lipeşte de degete aşa cum se întâmplă în cazul pastei de dinţi“. Ea consideră că creierul uman seamănă mai mult cu tofu, dar cu varianta mai moale a brânzei din soia.
Potrivit specialiştilor, aproximativ 80% din conţinutul craniului este reprezentat de creier, iar restul constă în sânge şi lichid cefalorahidian, lichidul transparent şi incolor care protejează ţesutul neuronal.
2. De la o generaţie la alta, se micşorează
Acum 5000 de ani, creierul uman era mai mare decât în prezent. „Din datele arheologice colectate din aproape toată lumea – Europa, China, Africa de Sud, Australia – am constatat că de-a lungul timpului, creierul uman s-a micşoratcu aproximativ 150 de centimetri cubi, de la o medie de 1.350 de centimetri cubi. Asta înseamnă, în mare, o reducere cu 10%“, a explicat, pentru LiveScience, paleoantropologul John Hawks, de la Universitatea Wisconsin, din Madison.
Deşi nu se cunoaşte motivul pentru care creierul devine din ce în ce mai mic, unii cercetători cred că aceasta este o dovadă a evoluţiei: ţesutul cerebral „învaţă“ să fie mai eficient. Alţii consideră că explicaţia ar fi tocmai micşorar