Oamenii din Santiago au eliberat oraşul. Mai toate magazinele şi-au tras obloanele, în vilele cu terase largi şi piscine în loc de acoperiş au rămas doar menajerele. De parcă 5 milioane de chilieni ar fi dispărut brusc din Capitală, ca să se mute 100 de kilometri spre Pacific, la plajă.
În locul lor, s-au instalat gărzi de securitate cu pistoalele la vedere, eurobirocraţi în costume şi cămăşi scrobite şi câţiva protestatari rămaşi să ţină caldă rezistenţa împotriva ideii că micul cubanez Castro, Raul Castro, e primit cu covor roşu în cel mai bine văzută democraţie din America de Sud. În Chile. La masă cu Raul Castro stă două zile şi Traian Băsescu. Scopul său numărul unu: să ducă vagoanele Astra la fabricat şi în Brazilia.
Micile plăceri ale chilienilor: piscinele şi Raul Castro
Cu toate starurile politice ale UE la Santiago, chilienii îi sorb doar lui Castro fiecare gest. Tăcerea semidictatorului cubanez la aeroport ocupă pagini de ziare şi minute bune de emisie TV, chiar şi la CNN. Unde stă, cum i-au blindat geamurile la reşedinţa ambasadorului - căci nu stă la hotel - şi au blocat străzile din jur, cum e păzit de 40 de gărzi de corp.
Fratele lui Fidel Castro îi eclipsează de departe pe Angela Merkel şi pe Jose Manuel Barroso, faţă de care chilienii de rând ridică nepăsători din umeri.
La Summitul UE cu ţările din America Latină şi din zona Caraibelor s-au strâns 60 de şefi de stat. Castro e singurul titrat oficial de chilieni după ce trece relaxat pe covorul roşu pe sub o perdea de apă care se scurge în piscină. Da, piscina e un must have în Chile. O găseşti pe acoperişul clădirilor rezidenţiale, sub pardoseala teraselor, la Summitul şefilor de stat veniţi să negocieze investiţiile. Căci dinspre UE vin în America Latină cei mai mulţi bani.
Definiţia libertăţii în Cuba: "Apartamentele se vând fără restricţii"
Chilienii au ieş