Cu toţii ştim cât de greu este să închizi un ochi când tot corpul este cuprins de răceală, mai ales că simptomele par să se agraveze înainte de culcare.
„Multe depind de poziţia în care dormim. Când stăm în picioare, gravitaţia ne ajută, când ne întindem, secreţiile nazale îngreunează respiraţia. Aşa că cei mai mulţi ajung să respire pe gură şi să tuşească, ceea ce perturbă somnul“, a explicat Jennifer Collins, profesor asistent de imunologie.
Există, însă, câteva modalităţi de a atenua simptomele şi de a asigura o noapte liniştită, chiar şi atunci când suntem răciţi, scrie „Huffington Post“:
1. Fii atent la medicamente
Chiar dacă primul instinct este să dai fuga la sertarul cu medicamente, s-a constatat că efectele sunt diferite, de la persoană la persoană. Prin urmare, e posibil să apară anumite efecte adverse, precum insomnii, senzaţii de nervozitate, anxietate sau puls ridicat.
2. Dormi cu perna ridicată
Susţine-ţi gâtul cu ajutorul unei perne ridicate, pentru a determina gravitaţia să lucreze în favoarea ta, a susţinut Jennifer. În loc să te sufoci cu secreţiile nazale, vei respira mai uşor şi vei atenua presiunea asupra sinusurilor.
3. Fă o baie cu aburi
Pe lângă efectul relaxant, adevăratul motiv pentru care o baie sau un duş fierbinte trage la somn este efectul de răcire pe care îl capeţi după ce ieşi din apă. Scăderea temperaturii ajută organismul să se pregătească de somn. Mai mult, aburul uşurează simptomele răcelii, mai ales nasul înfundat.
4. Bea ceai
Ceaiul de muşeţel sau orice fel de ceai cu efecte calmante consumat înainte de culcare te ajută să te relaxezi. Îndulcit cu miere va fi o adevărată binecuvântare pentru gâtul inflamat. „În plus, corpul tău primeşte lichide şi se hidratează“, a precizat Jennifer.
5. Ţine apa la îndemână
Nasul înfundat, respiraţia pe gură şi tusea