Constantin Chiriac, cel care a creat, în urmă cu 20 de ani, Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu, și este, din 2000, directorul Teatrului Naţional Radu Stanca, vorbește despre ediția aniversară din acest an, despre Sibiu la cinci ani de la momentul Capitală Culturală Europeană, despre anul cultural 2013.
R: Aţi plecat la drum, în prima ediţie de festival, cu 8 spectacole din trei ţări. Aţi ajuns la sute de spectacole din zeci de ţări. Cum vă simţiţi?
C. C.: Avem un an foarte bogat, 2013 este un an aniversar, sunt 225 de ani de când există teatru instituţionalizat în Sibiu, primul teatru din România, Teatrul din Turnul Gros al lui Hochmeister, care a avut un teatru cu loji din lemn de trandafir, cu un săptămânal teatral în limba germană…plătim tribut şi facem reverenţă în faţa înaintaşilor care au ţinut atât de puternică flacăra creaţiei în acest oraş atât de special şi atât de plin de toleranţă de-a lungul timpului. În acelaşi timp, Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu va aniversa 20 de ani de existenţă. Pe parcursul a 20 de ani a reuşit să ajungă în postura de al treilea festival din lume, după Edinburgh şi Avignon, cu aproximativ 350 de spectacole pe parcursul a zece zile, în 66 de locaţii de joc, spectacole provenind din 70 de ţări cu o medie de 60,000 de spectatori pe zi. Lume foarte importantă va fi la Sibiu. Mă simt mândru.
R:Ce aduce nou ediţia din acest an?
C.C.: Teatrul Naţional, care este coorganizator al Festivalului Internaţional de Teatru îşi propune în acest an un număr de 14 premiere, este o sumă uriaşă în condiţiile în care bugetul este de aceeaşi mărime ca şi bugetul de anul trecut. Avem o mică creştere la buget la nivelul Festivalului Internaţional de Teatru, pentru că este o ediţie aniversară, aşa cum spuneam. La zestrea de 85 de spectacole pe care le avem, mai mult decât toate teatrele din