Consilierii de probaţiune vrânceni au întocmit, anul trecut, 138 de referate de evaluare, necesare organelor de urmărire penală sau instanţelor de judecată. În total, ei au avut în supraveghere peste 300 de persoane, majoritatea din mediul rural. 135 dintre persoanele supravegheate erau minore la data comiterii faptelor penale.
Cei şase consilieri de probaţiune, alături de Costel Costandache, şeful Serviciului de Probaţiune de pe lângă Tribunalul Vrancea, au avut în supraveghere anul trecut peste trei sute de persoane condamnate penal. Ei au întocmit peste o sută de referate de evaluare a unor persoane cercetate penal sau care au fost judecate. „În anul 2012, consilierii de probaţiune din cadrul Serviciului de Probaţiune de pe lângă Tribunalul Vrancea au întocmit un număr de 138 referate de evaluare, din care 135 de persoane erau minore la data comiterii infracţiunii, iar un număr 3 de persoane erau majore“, se arată în raportul de bilanţ al Serviciului.
Cele mai multe dintre persoanele despre care procurorii sau judecătorii au solicitat referate de evaluare, provin din mediul rural, respectiv 104. Organele de urmărire penală au solicitat cele mai multe referate de evaluare şi doar în 53 de cazuri acestea au fost cerute de instanţa de judecată. Elaborarea unui referat de evaluare presupune documentare, pentru a oferi o imagine obiectivă asupra modului de viaţă al persoanei cercetate şi a cauzelor care au condus la un comportament infracţional. „În vederea întocmirii referatelor de evaluare, consilierii de probaţiune obţin informaţiile necesare folosind diferite metode şi tehnici de lucru, printre care interviul direct, documentarea, observaţia, convorbirea, etc. În acest sens, membrii echipei au derulat un număr de 855 de întrevederi directe de tipul «faţă în faţă», din care 130 cu învinuiţii/ inculpaţii şi 725 cu alte persoane resursă“,