Proiectul legii bugetului de stat şi cel al asigurărilor sociale pe anul 2013 intră începând de luni până miercuri în dezbaterile comisiilor parlamentare permanente, pe fiecare minister în parte, pentru a primi avize, urmând ca pe 5 februarie Parlamentul să demareze dezbaterile, în plenul comun, pentru cele două proiecte.
Birourile permanente ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au distribuit miercuri către parlamentari proiectele de buget şi au decis ca săptămâna viitoare, luni, marţi şi miercuri, să fie făcute audierile în comisiile de specialitate pentru fiecare minister în parte. Începând de joi până luni va fi dezbătut bugetul în comisiile comune de buget-finanţe, urmând ca marţi, 5 februarie, la ora 9,00, să înceapă dezbaterea pentru bugetul de stat, declara preşedintele Camerei Deputaţilor Valeriu Zgonea, săptămâna trecută.
Proiectul de buget pe anul 2013 este fundamentat pe un Produs Intern Brut (PIB) de 623,314 miliarde lei, o creştere economică cu 1,6% faţă de 2012, o inflaţie medie anuală de 4,3%, un curs mediu de 4,5 lei/euro şi un deficit bugetar de 2,1% din PIB, respectiv de 13,394 miliarde de lei.
Potrivit ministrului delegat pentru Buget Liviu Voinea, Guvernul va cheltui în 2013 cu 15,4 miliarde lei mai mult decât anul trecut, în condiţiile reducerii deficitului bugetar. El a mai declarat că pensia medie creşte la 795 de lei, iar salariul minim creşte în două etape, la 750 lei de la 1 februarie şi la 800 de lei de la 1 iulie.
“Din cei 15,4 miliarde lei cheltuieli suplimentare, 5,4 miliarde lei se duc la cheltuieli de personal, din care 4,5 miliarde înseamnă reîntregirea salariilor bugetarilor, 0,9 miliarde lei înseamnă punerea în plată a unor hotărâri judecătoreşti executorii privind drepturi salariale tranşate, aşa cum au fost prevăzute în actele normative în vigoare. Cu 3,1 miliarde lei cresc cheltuielile de bunuri şi servic