Pentru adepţii teoriilor conspiraţioniste, noul Egipt pare a fi o victimă a unei glume colective: spre groaza multora, islamiştii sunt la putere, iar economia se află în impas. Şi, la fel ca înainte, există puţină transparenţă în justiţie şi în politică.
În urmă cu doi ani, când Hosni Mubarak a fost înlăturat de la putere, poporul se aştepta ca toţi cei din jurul său să fie arestaţi. Ceea ce îi irită pe foarte mulţi egipteni este nu numai faptul că reprezentanţii vechiului regim au scăpat de pedeapsa cu închisoarea, ci că ei duc vieţi pline de confort. Deşi unii au declarat că averea le-a fost confiscată şi că li s-a interzis să părăsească ţara, acest lucru nu este suficient pentru popor.
Mubarak şi cei doi fii ai săi sunt printre puţinele personalităţi remarcabile ale vechiului regim, care au fost arestate. Dar chiar şi ei ar putea fi achitaţi. Doar doi dintre cei 170 de ofiţeri de poliţie acuzaţi cu uciderea a peste 900 de protestatari în 2011 se află în spatele gratiilor, potrivit „The Washington Post“.
Printre cei achitaţi de acuzaţiile de corupţie se află şi pictorul Farouk Hosni, care a fost ministrul Culturii timp de 23 de ani, cât la conducerea ţării s-a aflat Hosni Mubarak.
Acum, el duce o viaţă liniştită: ascultă muzică clasică, pictează, urmăreşte îndeaproape evenimentele politice, dar nu îndrăzneşte să se implice. De asemenea, mulţi egipteni susţin că el nici măcar nu are dreptul să facă asta. „Într-un fel, simt că viaţa mea nu s-a schimbat“, a declarat el pentru “The Washington Post“.
Dar chiar şi elitele vechiului regim se consideră victime şi cred că au fost găsite drept ţapul ispăşitor al mişcării populare, nişte ţintele inocente ale maselor nemulţumite şi ignorante.
Foşti oficiali se declară inocenţi
„Toţi oamenii pe care i-am pedepsit înainte de Revoluţie au fost împotriva mea după Revoluţie“, a declarat Zah