Liceul pentru Deficienţi de Vedere este singurul loc din Cluj care oferă programe de învăţământ pentru nevăzători, începând cu clasele primare şi până la absolvirea clase a XII-a. În timp ce în alte ţări aceşti copii au la îndemână tehnologii avansate care îi ajută să scrie şi să citească, la şcoala din Cluj au la îndemână maşini de scris vechi de zeci de ani. 27 de specialişti internaţionali au ajuns săptămâna trecută la Cluj, prezentând "pe hârtie" metode şi tehnologii performante, care i-ar ajuta pe nevăzători să înveţe.
Sub ocrotirea şi îndrumarea profesorilor clujeni de la LDV, tinerii nevăzători învaţă să citească, să scrie şi să folosească calcultorul. În era tehnologiei şi a gadgeturilor de ultimă generaţie, elevii nevăzători din Cluj folosesc însă în continuare maşina de scris Braille, o invenţie de acum mai bine de 100 de ani. „Avem aproximativ 70 de astfel de maşini în şcoală, spunem că acoperim necesarul”, explică Silviu Vanda, director adjunct al Liceului pentru Deficienţi de Vedere din Cluj. Însuşi directorul adjunct deţine o astfel de maşinărie, un model vechi de 25 de ani, pe care încă îl utilizează în continuare cu încredere, alături de computer şi plăcuţa de scris, un instrument şi mai rudimentar. Deşi depăşite, aceste maşinării sunt costisitoare, preţul lor fiind în jur de 600 de euro. În ciuda preţului piperat, liceul a reuşit să-şi doteze clasele cu maşini Braille, în contextul în care statul român nu subvenţionează astfel de achiziţii.
Citeşte şi:
Vasile Adamescu, evadat din tăcere, beznă şi necuvânt
http://citynews.ro/eveniment/foto-vasile-adamescu-evadat-din-tacere-bezna-si-necuvant-1231343
Manuale de milioane
Maşina de scris este însă o soluţie demodată, iar conducerea liceului recunoaşte acest lucru. Deocamdată în şcoală există câteva calculatoare, folosite în special la orele de informatică. „Cei mar