News Mituri despre Internet: ”Bill Gates îți va plăti 100 de dolari dacă trimiți acest email acum. La miezul nopții, pe 29 februarie, Internetul va fi inchis timp de 24 de ore. La fiecare ”share” de pe facebook vei primi 0,5 euro”.
Iată cinci mituri despre Internet care continuă să deformeze realitatea și originile Internetului, despre ce și cine îl controlează și despre cum se pot transforma oamenii din săraci în bogați.
1. Furnizorul de servicii Internet (ISP) îți urmărește fiecare mișcare.
Plătești lunar abonamentul de Internet. Altfel, nu se poate. Fiecare pagină de Internet și fiecare email trimis sau primit trece prin echipamentele ISP-ului tău. S-ar părea că ISP-ul are puterea să scaneze și să salveze fiecare informație care trece prin computerul tău.
Adevărul este că are puterea. Din fericire pentru tine, el nu are bani sau dorința să facă acest lucru. Este mult prea scump să urmărească și să salveze toate datele tale, respectând în același timp drepturile tale la confidențialitate.
ISP-iștii urmăresc comportamentele ne-naturale și/sau ilegale ale oamenilor, ca de exemplu furturi on-line, pornografia, terorismul, protecția copilului etc.
2. Tot ce citești pe Internet este adevărat
Internetul a revoluționat industria de publicitate și mass-media. Oricine cu o conexiune la Internet își poate împărtăși gândurile și opiniile cu o audiența la nivel mondial. Conform Google, există mai mult de un trilion (o mie de miliarde) de pagini web unice [sursa: Alpert].
Așa cum oricine poate scrie orice pe Internet, este de datoria ta să faci distincție între informația credibilă și mai puțin credibilă. Orientează-te după un set minim de reguli ca: adresa web în sine (publicație online – ziar, revistă, televiziune, nume de persoană), autorul articolului și experiența sa, exper