Cu siguranta ca, in lecturile tale, adesea ai intalnit termenul antioxidant si chiar te-ai intrebat ce-o fi. Iata, pe scurt si pe intelesul tuturor: antioxidantii sunt substante chimice care neutralizeaza efectele radicalilor liberi, adica ale substantelor periculoase care ne inconjoara, si apara organismul de infectii.
Cele mai bogate surse de antioxidanti sunt fructele si legumele, ca atare, neprelucrate termic, situatie in care si-ar pierde o foarte mare parte din nutrientii atat de necesari organismului ca sa se mentina in limitele normalului.
Toata lumea stie ca citricele sunt bogate in vitamina C, de aceea, mai ales in sezonul rece, acestea nu trebuie sa lipseasca din meniul zilnic. Vitamina C intareste sistemul imunitar si pe cel nervos, ajuta oasele si muschii, intareste dintii, calmeaza alergiile, contribuie la starea de bine si calm a intregului organism.
Un pahar de suc de citrice dimineata face minuni pentru intreaga zi. Este energizant, hranitor, tonic. Vitamina C mai poate fi procurata si din patrunjel, fructe de padure, varza, proaspata sau murata, ardei si rosii.
Rosia, disponibila acum in toate magazinele, indiferent de anotimp, contine o mare cantitate de licopen, o substanta care, alaturi de alte vitamine din compozitia rosiei, poate preveni arteroscleroza, diabetul, cat si unele tipuri de cancer. Cand mananci o rosie, sa ai intotdeauna la indemana ulei sau unt.
Stafidele, acele fructe mici si uscate, deosebit de dulci, care fac deliciul cozonacilor ori al placintelor cu branza, sunt bogate in vitamine si minerale, dar si foarte multi antioxidanti, numiti cu un cuvant polifenoli.
Acestia protejeaza organismul de tumori, echilibreaza tensiunea arteriala, intaresc si apara sistemul imunitar. E suficient sa consumi zilnic doar o mana de stafide si sunt de un real folos si atunci can