Staţia de epurare a apelor uzate din Târgu Jiu, investiţie finanţată din fonduri europene, ar fi trebuit pusă în funcţiune încă din luna aprilie a anului trecut. Staţia a fost amplasată pe Dealul Târgului, o zonă afectată de alunecări de teren. Constructorul nu a reuşit să amplaseze conductele subteran din cauză că pământul se surpa, astfel că a fost nevoie de o modificare a proiectului. Acum conductele sunt supraterane, amplasate pe piloni.
Proiectul „Extinderea şi reabilitarea sistemelor de apă şi apă uzată în judeţul Gorj” este un proiect co-finanţat prin Fondul de Coeziune în cadrul Programului Operaţional Sectorial „Mediu” ce are o valoare totală de 53 de milioane de euro. Staţia de epurare este o parte a acestui proiect, de circa 16 milioane de euro, şi se întinde pe o suprafaţă de 4 hectare, scopul obiectivului fiind ca apa uzată din municipiu şi localităţile aferente, să fie tratată şi epurată. Staţia de epurare va deservi întreg municipiul Târgu Jiu, inclusiv cartierele Bârseşti, Polata, Ursaţi şi Romaneşti.
Alunecare de teren la patru metri adâncime
Lucrarea ar fi trebuit pusă în funcţie în aprilie anul trecut, dar încă se lucrează. Probleme au fost întâmpinate în Dealul Târgului, acolo unde din cauza terenului care alunecă, țevile transportoare nu mai pot fi subterane. „Rețelele noastre de transport sunt amplasate pe acest teren, terenul este alunecos și atunci proiectantul a venit cu o altă soluție. Până acum rețelele erau din oțel, funcționau ca și armături în terenul respectiv, iar ca urmare a faptului că acest teren e în continuă alunecare s-a găsit o soluție de proiectare prin care conductele se realizează pe estacade”, a declarat Ion Popescu, director Aparegio.
Soluția găsită de proiectant a fost introducerea unor piloni care să stabilizeze terenul, iar rețelele să fie supraterane. „Planul de alunecare s-a determinat a fi pe