Este vorba despre Ordonanţa privind impunerea unor măsuri de impozitare suplimentară pe activităţile cu caracter de monopol natural permise de stat prin contractele de privatizare sau prin concesionarea unor active deţinute de stat sau a unor servicii publice. Potrivit proiectului publicat pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice, taxa pe monopolul natural va fi aplicată operatorilor din sectorul energiei electrice şi al gazului metan de la 1 februarie 2013 şi va aduce suplimentar la bugetul de stat 257,52 milioane lei în 2013 şi 295,7 milioane lei în 2014.
După cum a explicat deputatul PDL, teoretic, această taxă suplimentară nu s-ar răsfrânge asupra consumatorului final, însă practic, companiile de transport şi distribuţie a energiei electrice îşi vor majora tarifele, care se vor plăti, în final, tot din buzunarul românului de rând. „De unde credeţi că îşi vor lua companiile această taxă? Ele îşi planifică investiţiile şi clar că, într-o primă fază, îşi vor diminua bugetul pentru aceste investiţii pentru a putea plăti această taxă suplimentară. Odată ce aceste investiţii vor fi diminuate, problemele din instalaţii vor creşte. Iar în momentul în care vor avea mai multe intervenţii pe reţele, ce vor face companiile de transport şi distribuţie a energiei electrice? Vor creşte tariful practicat către cei care furnizează, pe care automat îi obligi să pună acel cost în factura pe care o emit consumatorilor finali”, explică Bode.
Deputatul spune că nu poate preciza când anume va avea loc această creştere a preţului plătit de consumatorii finali, dar a apreciat că, „până la urmă, parte din acest tarif se va regăsi în factura plătită de fiecare român”.
Scumpirea prognozată de Bode ar veni după cea aplicată deja de la 1 ianuarie 2013, dată de la care preţul facturat populaţiei a crescut cu 10 la sută.
Este vorba despre Ordonanţa pr