Includerea violului în prevederile Legii Medierii demonstrează că în România agresarea femeilor este tratată ca subiect de divertiment, violatorii putând scăpa cumpărând victimele
O nouă “Lege a Medierii”, care va intra în vigoare de la 1 februarie, va explicita posibilitatea soluţionarii cazurilor de viol printr-un proces formal de mediere între victimă şi agresor şi va impune ca înainte de a depune o plângere penală (sau într-un anumit termen de la declansarea procesului), victima să obţina un certificat în urma participării la o sesiune de informare despre mediere cu agresorul!
Această lege iniţiată şi promovată de deputatul PNL Alina Gorghiu, a trecut neobservată până acum, dar în ultimele zile numeroase societăţi civile au început să tragă semnale de alarmă.
Organizaţia de Femei Forţa Civică Timiş se alătură protestelor societăţii civile împotriva includerii violului în Legea Medierii.
„Considerăm măsura legislativă ca încurajând impunitatea agresorilor şi, astfel, o cultură a violenţei, cu o crasă desconsiderare a intereselor victimelor acestor crime sexuale. Ca măsură imediată cerem retragerea de urgenţă din prevederile Legii Medierii a violului, precum şi a obligativităţii certificării participării la şedinţele de informare asupra posibilităţii medierii, constrângere care instituie un nou obstacol birocratic în calea liberului acces la Justiţie, subminând astfel o trăsătură fundamentală a statului de drept”, a transmis Daniela Raţiu, purtător de cuvânt la Forţa Civică Timiş.
De asemenea, Forţa Civică cere înăsprirea pedepselor pentru acest tip de crime.