Bulgarii au invalidat duminică, prin lipsă de prezenţă, referendumul privind dezvoltarea capacităţii nucleare, ceea ce ar putea însemna „îngroparea“ definitivă a controversatului proiect de la Belene.
Centrala nucleară de la Belene, considerată unul dintre cele mai riscante proiecte nucleare din Europa, ar putea fi închisă definitiv, ca urmare a rezultatelor referendumului de duminică din Bulgaria – primul din perioada postcomunistă a statului. Doar 20,3% din bulgarii cu drept de vot s-au prezentat duminică la referendumul privind dezvoltarea energiei nucleare a statului.
Pentru ca scrutinul să fie valid, rata de prezenţă trebuia să fie de cel puţin 60,2% din populaţia cu drept de vot, adică aproximativ 4,3 milioane de bulgari. Dintre cei care
s-au prezentat, peste 60% s-au arătat în favoarea construirii unei noi centrale nucleare.
Rezultatele referendumului nu vizează în mod direct centrala nucleară de la Belene, aflată în nordul Bulgariei, pe malul Dunării, la 140 ade kilometri distanţă de graniţa cu România. însă ar putea contribui la decizia guvernanţilor de a renunţa complet la proiect, după mai bine de 30 de ani de dispute privind siguranţa amplasării unui reactor nuclear într-o zonă cu grad ridicat de risc seismic. Apropierea de zona seismică Vrancea este unul dintre cele mai puternice argumentele folosite împotriva proiectului.
„Ar trebui să facă şi românii referendum pe tema centralei de la Belene“
Pentru România, proiectul de la Belene reprezintă o ameninţare serioasă – unii specialişti spun chiar că riscurile implicite pentru români le depăşesc pe cele asumate de Bulgaria. „Ar trebui să fie un referendum pe tema Belene şi la noi, practic, Belene se află mai aproape de Bucureşti decât de Sofia, să nu mai vorbim de distanţa scurtă care o desparte de Craiova”, spune Jean Constantinescu, expert