Miercuri, 23 ianuarie, s-a deschis, la Davos, Forumul Economic Mondial, reuniune la care participa 50 de sefi de stat sau de guvern, sute de ministri si peste 1000 de lideri importanti ai economiei mondiale. Sunt sau vor fi prezenti Angela Merkel, David Cameron, Dimitri Medvedev, Mario Monti.
Din pacate, nici in acest an Romania nu este reprezentata pentru a convinge cu proiecte importante si pentru a atrage potentiali investitori. Sigur, exista explicatii legate de „dinamismul” vietii noastre politice, de lfaptul ca alegerile au avut loc recent.
Din pacate, iata, noi discutam, in continuare, despre reprezentarea Romaniei la Bruxelles, dar de ce la Forumul mondial, Romania nu este reprezentata de nimeni? Oare la Davos nu exista snowmobile?
Am citit recent si un raport de peste 500 de pagini, publicat de Klaus Schwab, fondatorul Forumului, pe tema competitivitatii globale („The Global Competitiveness Report, 2012-2013”). Conform Raportului, exista 12 „stalpi” ai competitivitatii, care sunt analizati: institutiile, infrastructura, mediul macroeconomic, sanatatea si educatia primara, invatamantul superior, eficienta pietelor de bunuri si servicii, eficienta pietei muncii, nivelul tehnologic, marimea pietei, gradul de sofisticare al afacerilor, inovatia.
Pornind de la examinarea acestor date, dar si de la diversi indicatori macroeconomici, cele 144 de tari analizate sunt clasificate in 3 „stadii” de dezvoltare, Romania figurand la stadiul 2 (de mijloc) – „efficency driven”, alaturi de alte 32 de economii – .
In ceea ce priveste ierarhia stabilita prin folosirea indexului global al competitivitatii 2012-2013, pe primele pozitii se claseaza Elvetia, Singapore si Finlanda.
Romania se claseaza pe locul 78 din 144 de economii, cu o „nota” de 4,07 din 7 puncte posibile, cu o potitie mai jos fata de indexul 2011-2012.
Am sintetizat in ta