Bugetul de stat şi bugetul asigurărilor sociale sunt în Parlament, pentru discuţii, amendamente şi votare, dezbaterea în plen urmând să aibă loc pe 5 februarie. Având majoritatea asigurată, USL poate trece bugetele în pas alergător prin procedurile parlamentare, mai ales că senatorii şi deputaţii Puterii nu vor depune amendamente. Au în schimb amendamente reprezentanţii PDL–mai mult de nouă mii, după cum deja au anunţat.
În proiectul de buget pentru 2013 întocmit de Guvern, de fapt de Ministerul de Finanţe şi de ministrul delegat pentru Buget, Executivul vorbeşte de o ţintă de creştere economică de 1,6% şi un Produs Intern Brut de 623,3 miliarde de lei. Veniturile bugetului consolidat sunt proiectate la 209,2 miliarde de lei (reprezentând 33,6% din PIB), iar cheltuielile ar urma să atingă 222,6 miliarde lei (35,7% din PIB). Asta înseamnă că şi în 2013 există deficit bugetar, acesta fiind calculat la 13,3 miliarde de lei.
Alte date anunţă o inflaţie medie anuală de 4,3%, totul fiind calculat la un curs de schimb de 4,5 lei pentru un euro. Cât priveşte întârzierea, deşi termenele legale erau undeva la sfârşitul anului trecut, bugetul a fost amânat de alegerile parlamentare şi în aşteptarea venirii la Bucureşti a delegaţiei creditorilor internaţionali ai României. Bucureştiul are un acord de finanţare, chiar dacă de tip preventiv, iar FMI, Comisia Europeană şi Banca Mondială au vrut să vadă cum gândeşte Guvernul să cheltuiască banii, dar mai ales cum îi adună la buget.
Disputa pe amendamente
Acum câteva zile, premierul Victor Ponta spunea că există un termen de cinci zile pentru depunerea de amendamente la cele două proiecte de buget şi le cerea miniştrilor să participe personal la discuţiile din comisiile de specialitate. Ajung cinci zile? Ţinând cont de faptul că parlamentarii Puterii nu vor interveni cu cereri suplimentare de