Nu avem nevoie de Dumnezeu, pentru a ne simti bine. Religia nu are monopol nici asupra moralei, nici asupra fericirii umane, este convins filosoful american Sam Harris.
Fericirea ta depinde de ceea ce ti se intampla si cum te raportezi tu la aceasta intamplare, mai scrie cunoscutul filosof si neurolog in cartea sa, "The Moral Landscape". Cand ceva arata rau pentru toata lumea, acesta e rau si imoral, iar cand ceva ii face fericiti este moral si bine, crede el, citat de Deutsche Welle.
In cel putin 21 de state americane, spune Harris, exista scoli in care copiii sunt disciplinati cu ajutorul pedepselor fizice. Motivatia e, bineinteles, religioasa: creatorul Universului a vrut sa ne folosim de bat si sa ne pedepsim copilul, pentru a-l invata minte.
In numele lui Dumnezeu, pricinuim durere copiilor, frica si umilinta. Daca privim mai adanc in inima copiilor nostri, ajungem sa ne intrebam daca nu cumva gresim cand ne luam morala din Biblie.
Bine si rau
Toate cercetarile stiintifice arata ca pedepsele fizice provoaca deformatii sociale patologice. Conform stiintei, agresivitatea este distructiva, razbunarea si bataia daunand atat omului, luat ca persoana, cat si intregii societati.
Daca privim cauzele actiunilor noastre, gasim lucruri care cad cu totul in sfera moralei, intre asa-numitul "bine" sau "rau". Raul si binele au radacini mult mai adanci, avand legaturi stranse cu religia omului.
Nu exista morala crestina sau musulmana, cum nu exista nici fizica crestina sau algebra musulmana. Moralitatea este, de fapt, o ramura a stiintei, chiar daca putin dezvoltata, continua filosoful.
Sunt destul de convins, spune Harris, ca oamenii religiosi, ca, de altfel, si cei atei, hranesc o credinta fatala in limitele ratiunii. Ei cred ca constiinta nu poate raspunde intrebarilor importante