Guvernul egiptean a adoptat, luni, un proiect de lege care îl autorizează pe preşedintele Mohamed Morsi să mobilizeze armata pentru a participa alături de poliţie la menţinerea ordinii publice.
Proiectul de lege, care trebuie ratificat de Senat, dominat de către islamiştii care îl susţin pe Morsi, se va aplica până după alegerile legislative prevăzute în lunile următoare şi „de fiecare dată când preşedintele Republicii o va solicita“.
Ieri a intrat în vigoare starea de urgenţă în trei provincii din regiunea Canalului Suez, afectate în ultimele zile de violenţe sângeroase. Preşedintele Morsi a făcut apel la un dialog cu opoziţia în încercarea de a dezamorsa criza.
OPOZIŢIA REFUZĂ DIALOGUL CU PREŞEDINTELE
Dar principala coaliţie a opoziţiei egiptene a refuzat să dea curs invitaţiei. „Nu vom participa la un dialog lipsit de sens“, a afirmat într-o conferinţă de presă Mohamed ElBaradei, figură centrală a Frontului Salvării Naţionale (FSN), care regrupează mai multe mişcări şi partide de stânga şi liberale.
Preşedintele Morsi trebuie să numească un guvern de uniune naţională şi o comisie vizând amendarea controversatei Constituţii a ţării, care a fost ratificată luna trecută, a continuat fostul director general al Agenţiei Internaţionale pentru Energia Atomică (AIEA). El Baradei spune că soluţia la criza actuală din Egipt este de natură „politică“, nu de „securitate“.
Aproximativ 50 de persoane şi-au pierdut viaţa în violenţele produse în ultimele zile, în Egipt, în contextul manifestaţiilor marcând împlinirea a doi ani de la revolta socială soldată cu demisia lui Hosni Mubarak.
La acestea se adaugă protestele declanşate sâmbătă la Port Said, după condamnarea la moarte a 21 de suporteri de fotbal locali, după incidentele violente de anul trecut la un meci de fotbal în care şi-au pie