Marţi, 29 ianuarie, se împlinesc 120 de ani de la naşterea compozitorului Marţian Negrea, unul dintre cei mai talentaţi creatori de muzică din România. Cu acest prilej aniversar, Studioul Experimental de Operă şi Balet „Ludovic Spiess” a programat miercuri, 30 ianuarie, de la ora 19.30, la Sala Studio a Operei Naţionale Bucureşti un concert omagial alcătuit din lucrări ale compozitorului, sub genericul „Valori ale muzicii româneşti”.
La eveniment va participa chiar strănepoata compozitorului, mezzosoprana Sorana Negrea, alături de soprana Adriana Dumitriu, Alexandru Avramovici (clarinet), Luiza Cârlan (flaut), Ionela Brădean (harpă), pianistele Lidia Butnariu şi Laura Butnariu şi actriţa Monica Mihăescu. În legătură cu acest eveniment, mezzosoprana Sorana Negrea a declarat: „Mi se pare o onoare să interpretez lucrările muzicale ale străbunicului meu. Se împlinesc 120 de ani de la naşterea sa şi sunt emoţionată că pot să-i fac acest cadou.”
La acest eveniment, muzicologul Veturia Dimoftache va face o amplă prezentare a vieţii artistice şi lucrărilor lui Marţian Negrea, compozitor care a influenţat, prin creaţia sa, şcoala românească de compoziţie. Creaţia lui Marţian Negrea conţine toate genurile muzicale, de la muzică de cameră la muzică de film, de la muzică simfonică la operă (opera „Marin Pescarul”, compusă în 1933).
Compozitorul Marţian Negrea (29 ianuarie 1893 – 13 iulie 1973) şi-a adus contribuţia la creaţia componistică românească atât ca profesor, teoretician, dirijor, cât şi ca muzicolog. Şi-a început studiile muzicale la Sibiu şi le-a continuat la Viena, în perioada 1918 - 1921, perioadă din care datează primele sale compoziţii, unde a intrat în contact cu tendinţele postromantice ale vremii şi a fost influenţat de creaţia lui Richard Strauss.
Revenit în România, Marţian Negrea a fost profesor la Conservatorul din Cluj, devenin