După recital, participanţii sunt invitaţi la Palatul Culturii unde studenţii Facultăţii de Arte Plastice a Universităţii “Euro-Americane” din Ploieşti expun lucrări de grafică, inspirate din creaţia poetului, sub genericul “Frumoasă ca umbra unei idei”.
Şi, pentru ca seara să se încheie cu aripa zeului înfiptă adânc în umărul nostru, la sala “Studio” sunt premiaţi elevii liceelor ploieştene care s-au distins la concursul literar “Nichita Stănescu”. Cele cinci premii acordate de organizatori au fost obţinute de: Şcoala Normală şi Liceele “Al. I.Cuza”, “Mihai Viteazul”, “I.L.Caragiale” şi “Nichita Stănescu”. După înmânarea premiilor, oferite de Direcţia Judeţeană pentru Tineret Prahova, actorii studioului “Echinox” prezintă un original colaj teatral din creaţia poetului, intitulat “Aripă şi roată” (scenariul şi regia Mihai Vasile).
Seara, la Cercul Militar, gazdele au organizat o masă pentru oaspeţii din Serbia şi Basarabia, pentru noi ceilalţi. A fost o seară cu vin şi poezie, cu versuri din Nichita şi pentru Nichita, cu cântece româneşti şi sârbeşti, cu amintiri duioase şi întâmplări hazlii. După miezul nopţii, Dora Stănescu ne recită, cu glasul sugrumat de emoţie (Dora fiind o mare timidă!) poezii inedite de Nichita Stănescu, după care vin la rând Adam Puslojič, Srba Ignjatovič , Valeriu Matei, Nelu Stan şi încă mulţi alţii. Când zorii ne băteau în geam vestind naşterea POETULUI, din sufletele noastre păcătoase se îndrepta spre El rugăciunea lui Adam Puslojič “Iartă-ne Nichita că mai suntem în viaţă”.
ŞI A FOST ZIUA A DOUA, VINERI, 31 MARTIE 1995
Treziţi, după noaptea de vis cu Nichita, cu capul greu de poezie şi metabisulfit, descindem la Inspectoratul de Cultură pentru a afla veştile de ultimă oră. Fără a se trăda că de câteva zile şi nopţi nu prea a mai dat geană pe geană, prof. Al. Bădulescu ne comunică faptul că din cli