Decizia de intrare în insolvență a Oltchim, acceptată de toată lumea, va însemna, pe lângă lichidări de active și ștergeri de datorii de către creditori, și disponibilizări de personal.
Singura soluție disponibilă pentru combinatul vâlcean Oltchim a fost decisă: intrarea în insolvență. De altfel, așa cum am arătat în articolul despre Oltchim din numărul trecut, privatizarea nu mai poate fi o soluție viabilă, în condițiile în care compania are datorii de peste 600 milioane euro și un necesar de investiții de 230 milioane euro. Și orice soluție, inclusiv insolvența, va trebui să implice statul român.
Partea bună a deciziei este că acum se cunosc etapele ce urmează să aibă loc. Consiliul de Administrație al Oltchim, prin noul președinte Nicolaie Turdean, va depune cererea de deschidere a procedurii de insolvență, iar tribunalul are cinci zile la dispoziție pentru un răspuns. Consiliul de Administrație are și propunerea de administrator judiciar, respectiv consorțiul format din Rominsolv și BDO Restructuring. Dacă tribunalul va aproba cererea și va desemna ca administrator judiciar consorțiul propus, va urma o perioadă de 45 de zile în care să se vină cu un raport detaliat al situației Oltchim și cu propuneri legate de restructurare.
Datorii șterse și disponibilizări
„Oltchim trebuie să supraviețuiască, chiar dacă va rămâne o companie de doar 30%-40% din cea de astăzi“, spune Gheorghe Piperea, reprezentantul Rominsolv, care subliniază că cel mai important lucru este ca societatea să se salveze de la faliment. Este prematur să vorbim despre ce soluții pot fi găsite, mai ales că procedura de insolvență va dura cel puțin un an. Dar este la fel de clar că printre măsurile ce urmează a fi luate vor fi și ștergeri de datorii din partea creditorilor, în special a statului, vor avea loc și lichidări de active, în principal cel