Efectele hormonale ale anticoncepţionalelor orale pot modifica unele procese ale organismului pe termen lung. Află ce efecte secundare pot să apară atunci nu mai iei anticoncepţionale.
Estrogenul prezent în multe contraceptive orale poate creşte riscul de cancer mamar atunci când acestea sunt utilizate pe termen lung, dar cele mai expuse sunt femeile cu vârsta de peste 45 de ani. Află ce efecte secundare apar după ce întrerupi un tratament cu anticoncepţionale orale la orice vârstă, conform ele.ro.
Amenoree sau absenţa ciclului menstrual
La încheierea administrării de anticoncepţionale, hormonii sintetici părăsesc corpul în doar câteva zile, dar efectele utilizării lor nu dispar la fel de repede. Amenoreea poate dura până la câteva luni în cazul unor femei, dar absenţa ciclului menstrual nu este echivalentă cu infertilitatea. Dacă faci sex neprotejat, poţi concepe un copil chiar înainte de reluarea vizibilă ciclului menstrual. Când acest simptom persista pentru mai mult de 6 luni, este recomandat să consulţi un medic.
Menstruaţie neregulată
Ciclul menstrual nu revine întotdeauna la o regularitate similară cu cea de dinainte de anticoncepţionale. Menstruaţia poate fi diferită la întreruperea administrării de contraceptive orale, lucru care afectează şi frecvenţa, dar şi volumul menstruaţiei.
Metroragie, sângerarea dintre menstruaţii
Cele mai multe femei care utilizează anticoncepţionala orale înfrunta această problemă cel puţin o dată. Sângerarea dintre menstruaţii este temporară şi poţi micşora riscul apariţiei ei dacă iei până la ultima pastila anticoncepţională şi nu te opreşti înainte de terminarea foliei. Nu ai motive de îngrijorare dacă simptomele dispar în câteva luni.
Probleme dermatologice
Efectele anticoncepţionalelor orale includ în multe cazuri şi dispariţia acneei. După ce nu le mai iei, proble