Una dintre cele mai spinoase probleme ale managerilor grădiniţelor cu program prelungit (GPP) părea că şi-a găsit rezolvare odată cu emiterea ordinului Ministerului Educaţiei din data de 6 decembrie 2012, ordin ce prevedea degrevarea de norma didactică a acestora.
Cu alte cuvinte, documentul impunea restrângerea activităţii de la grupă a directorilor, pentru a se putea ocupa mai bine de managementul unităţilor.
Potrivit lui Traian Pădureţ, liderul sindicatului „Pro-Educaţia” FEN, filiala Suceava, „la nivelul judeţului, ordinul Ministerului Educaţiei nu a fost aplicat în nici o grădiniţă cu program prelungit. Degrevarea de normă a fost o problemă semnalată de către noi de foarte multe ori şi părea că, în sfârşit, vocea noastră a fost auzită. Ministerul de resort a făcut o corecţie a legii, însă ea nu este respectată de Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ). La începutul săptămânii trecute am făcut un demers la IŞJ Suceava prin care solicităm respectarea ordinului.”
Acesta a mai precizat că, în alte judeţe, oficialii IŞJ au identificat soluţii pentru a aplica legea.
De cealaltă parte, directorii celor zece GPP-uri din judeţ au făcut presiuni la nivelul IŞJ în speranţa că ordinul va fi aplicat, neidentificarea unei soluţii de către instituţia suceveană fiind unanim contestată de aceştia.
Anişoara Târnovan, directoarea celei mari grădiniţe cu program prelungit din ţară, GPP „Prichindel” din Burdujeni, susţine că „am aşteptat de mult timp această corecţie a legii şi vrem ca IŞJ să găsească soluţii pentru a o putea aplica. La o unitate ca a noastră, unde vin 400 de copii şi sunt 50 de angajaţi, este inuman, aproape imposibil să-i supraveghezi îndeaproape pe copiii de la grupă, dar să ai în grijă şi toate problemele administrative. Muncim câte 12 ore pe zi în unitate şi mai continuăm şi acasă.” Aceasta a mai declarat că reprezentanţii IŞJ le-au c