La summitul UE-America Latină, cei mai puternici politicieni sunt femei. Dar și cei mai dificili. Pe Angela Merkel o știm bine. Șefa statului brazilian are probleme cu banii ieftini, cea din Argentina nu vrea comerț liber.
În Europa, mulți mai au impresia că America Latină e un continent al sărăciei unde o hoardă de machos dă tonul peste favellas. Realitatea e că regiunea crește neîncetat datorită rezervelor sale uriașe de bogății naturale. Vremurile ideologice au trecut demult, din revoluționari au rămas numai un Hugo Chavez grav bolnav, iar la summit au fost prezenți numai Daniel Ortega (Nicaragua) și Raul Castro (Cuba). Atât de departe a ajuns America Latină încât țara gazdă a summitului, Chile, nici nu mai primește ajutor internațional de dezvoltare. În 2020 chiar vrea să ajungă stat industrializat.
Cele mai puternice state sunt Brazilia și Argentina. Brazilia are niște ani impresionanți de creștere în spate, iar gigantul Argentina e ocupat acum cu niște probleme interne. Dincolo de atitudinea nu tocmai ECO, cele două țări mai au ceva în comun. Ambele sunt conduse de femei.
Dilma Roussef este o fostă luptătoate împotriva dictaturii militare din Brazilia. Nu numai că vede cu ochi critici intervenția franceză din Mali, dar are ceva și împotriva rețetei de combatere a crizei din Europa și SUA. Așa că Brazilia e pe cel mai protecționist curs al recentei sale istorii. Cel mai bine s-a înțeles Merkel cu țări mai mici precum Chile și Peru care mizează pe comerțul internațional. Nu e cazul Argentinei cu Cristina Fernandez de Kirchner în frunte. Doamna elegantă a ținut cel mai ascultat discurs de la summit. A fost lung și în mai toate părțile sale, doamna Kirchner a distrus orice speranță a europenilor de a avea un acord de liber schimb cu țara sa.
Soros: Nici astăzi nu înțelegem piețele financiare (BBC News)
Cel puțin aceasta este păre