Staţia meteorologică a Băncii Centrale Europene a făcut o nouă gafă. Cu doar o zi înainte de începerea Forumului Economic Mondial de la Davos, preşedintele Mario Draghi era convins că "cei mai negri nori de deasupra zonei euro s-au risipit".
La Davos, preşedintele BCE se aştepta, probabil, la aprecieri unanime privind calităţile sale neîntrecute de luptător anticriză. "Ştim sigur că am evitat o mare, mare criză a creditării şi o criză majoră a finanţării", a declarat Draghi.
Dacă "tunurile" monetare ale BCE au reuşit să îndepărteze temporar furtuna, nu acelaşi lucru se poate spune şi despre sistemul de supraveghere financiară din Italia.
În ultimele zile, norii negri au început să se adune deasupra Băncii Italiei, care este acuzată că nu şi-a făcut datoria în ceea ce priveşte supravegherea prudenţială a băncii Monte dei Paschi, a treia din sistemul bancar italian.
O serie de tranzacţii cu derivate financiare, derulate între 2006 şi 2009, au condus la pierderi majore pentru cea mai veche bancă din lume, aceas-ta fiind nevoită să ceară de mai multe ori ajutor financiar de la stat în ultimii trei ani.
Reuters oferă mai multe detalii despre aceste tranzacţii în articolul "Factbox: Monte Paschi derivative trades under the spotlight", amintind şi de faptul că Mario Draghi a fost guvernator al Băncii Italiei în perioada ianuarie 2006 - octombrie 2011.
În paralel, Draghi a fost şi Preşedintele Financial Stability Board, o organizaţie internaţională a cărei principală responsabilitate este îmbunătăţirea reglemementării şi supervizării sistemelor bancare.
"Este stupefiant faptul că, în rolul său de supervizor al sistemului bancar italian, Draghi nu a reuşit să des-copere sau să prevină tranzacţiile", a scris recent pe Twitter Giulio Tremonti, ministru al economiei şi finanţelor în ultimul guvern condus de Berlusconi.
Într-un com