F osti mineri, actuali brutari. Dezindustrializarea Vãii Jiului, cel mai important bazin carbonifer al României, a decimat forta de muncã angajatã în minerit.
Programele de reconversie profesionalã realizate pe bani europeni încearcã sã mai repare cât se poate din stricãciuni.
Minerii care au pãrãsit sistemul în cursul anilor trecuti s-au calificat în meserii total diferite fatã de ceea ce au practicat pânã atunci. La Centrul de Formare Profesionalã din Petrosani, prin intermediul Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Muncã Hunedoara au fost organizate mai multe cursuri de calificare pentru aceastã categorie de persoane. Directorul AJOFM Hunedoara, Velichi Iorgovan spune cã marea majoritate a disponibilizatilor s-au calificat în meserii de instalator sau brutar.
”E vorba de instalator si instalatii. De asemenea avem parte de termopane si partea cealaltã pe care o desfãsurãm în centrele de calificare. Brutar, bucãtar ospãtar. Pe partea femininã cele cinci meserii, coafor,
frizer, manichiurã, pedichiurã, cosmeticã. Avem partea de lucrãtor în comert care este o chestiune care se dezvoltã. În general sunt multe confectionãri articole textile cu dezvoltare mare pe Valea Jiului unde este si parte economicã pe acest lucru. La nivelul anului trecut am avut peste 1341 de absolventi din calificãrile ce le-am fãcut pe cele douã centre, iar nivelul de ocupare a fost peste 50%. Este o monitorizare care se face la fiecare 12 luni si urmeazã sã ne mai înregistrãm cu calificãri”, a declarat Iorgovan Velichi, sef AJOFM Hunedoara.
Potrivit sursei citate, cei care s-au calificat în diferite meserii au avut sansa de a o si practica.
”Dupã stiinta mea, da, au fost disponibilizati care s-au calificat într-o
anumitã meserie si au si practicat-o. În general noi din calificãrile pe care
le-am desfãsurat si pe Petrosani si pe Centrul de Forma