Grupul fiscal unic reprezintă un grup de persoane impozabile stabilite în România care, independente fiind din punct de vedere juridic, sunt în relaţii strânse una cu alta din punct de vedere organizatoric, financiar şi economic şi poate opta să fie tratat drept grup fiscal, cu următoarele condiţii: o persoană impozabilă nu poate face parte decât dintr-un singur grup fiscal; opţiunea trebuie să se refere la o perioadă de cel puţin 2 ani; toate persoanele impozabile din grup trebuie să aplice aceeaşi perioadă fiscală.
Opţiunea privind perioadă de 2 ani se referă la grup, nu la fiecare membru al grupului. Grupul fiscal se poate constitui din minimum două persoane impozabile care sunt administrate de către acelaşi organ fiscal competent. Se consideră în strânsă legătură din punct de vedere financiar, economic şi organizatoric persoanele impozabile al căror capital este deţinut direct sau indirect în proporţie de mai mult de 50% de către aceiaşi acţionari.
Îndeplinirea acestei condiţii se dovedeşte prin certificatul constatator eliberat de către Registrul Comerţului şi/sau, după caz, alte documente justificative. În vederea implementării grupului fiscal de TVA se depune la organul fiscal competent o cerere semnată de către reprezentanţii legali ai tuturor membrilor grupului, care să cuprindă următoarele informaţii: numele, adresa, obiectul de activitate şi codul de înregistrare în scopuri de TVA al fiecărui membru; dovada că membrii sunt în strânsă legătură; numele membrului numit reprezentant.
Organul fiscal competent va lua o decizie oficială prin care să aprobe sau să refuze implementarea grupului fiscal şi va comunica acea decizie reprezentantului grupului, în termen de 60 de zile de la dată primirii documentaţiei complete, respectiv a cererii însoţită de documentele justificative. Implementarea grupului fiscal va intra în vigoare în prima zi di