Scriitorul român, născut în Basarabia, Paul Goma, a fost propus la Premiul Nobel pentru literatură de către Consiliul Uniunii Scriitorilor din Moldova.
Anunţul a fost făcut de Arcadie Suceveanu, preşedintele Uniunii Scriitorilor din Moldova, care a ţinut să accentueze că Paul Goma este un scriitor important, cu un nume cunoscut, transmite site-ul televiziunii de stat din cel de-al doilea stat românesc, trm.md. “Paul Goma este un Soljeniţân al României, numit astfel de Eugene Ionesco, scriitor de limbă franceză originar din România. Goma a făcut disidenţă adevărată în regimul comunist din România, iar, ulterior, a emigrat la Paris”, accentuează preşedintele Uniunii Scriitorilor din Moldova.
„Paul Goma este un scriitor emblematic pentru Basarabia, iar opera sa are în obiectiv Basarabia de ieri şi de azi”, a mai specificat Arcadie Suceveanu. Suceveanu a confirmat că Paul Goma este informat despre faptul că este propus la Premiul Nobel. “Toate ţările înaintează propuneri la Premiul Nobel către Acedemia Suedeză, dar de ce să nu credem că Paul Goma va fi ales?”, a spus Suceveanu.
Decizia Academiei Suedeze va fi luată în toamna anului 2013. Paul Goma (născut la 2 octombrie 1935) este originar din satul Mana, judeţul Orhei. Familia lui s-a refugiat în România în 1939, după încheierea Pactului Molotov-Ribbentrop, semnat de Germania nazistă şi URSS.
În mai 1952, elev în clasa a zecea a liceului “Gheorghe Lazăr” din Sibiu, Goma a fost convocat la Securitate şi reţinut opt zile, după care a fost exmatriculat din toate şcolile din ţară, deoarece susţinuse în şcoală cauza unor persoane anchetate şi arestate sub acuzaţia de anticomunism. A reuşit totuşi să se înscrie la liceul “Radu Negru” din Făgăraş, pe care l-a absolvit în iunie 1953. În 1954 a susţinut simultan examene de admitere la Universitatea din Bucureşti, la filologie română, şi la Institutul de