Deşi conflictul celor doi importanţi oameni de afaceri este de notorietate, prea multe detalii despre ce s-a întâmplat între ei nu au apărut niciodată. Capital reface întreaga poveste, un adevărat thriller de business, cu o miză şi cu implicaţii uriaşe.
Astăzi este primul termen al procesului intentat de DNA unui grup de oameni de afaceri şi foşti angajaţi ai statului, aceştia din urmă fiind acuzaţi că au prejudiciat interesele statului (UPDATE: Primul termen al procesului a fost amânat pentru 11 februarie). Spus mai direct, procurorii contestă modul în care a obţinut Gabriel Popoviciu terenul din Băneasa, unde acum se află cel mai important proiect imobiliar din România. De unde a pornit totul, cum a ajuns terenul la Popoviciu, cine sunt personajele-cheie şi, mai ales, ce s-ar putea întâmpla mai departe cu proiectul Băneasa, sunt întrebările la care ne propunem să răspundem. Ne interesează mai ales o perspectivă de business, şi mai puţin aspectele penale. Ne propunem, prin acest material şi prin altele viitoare, să înţelegem mai bine, împreună cu cititorii noştri, caracterul capitalismul românesc: pornind de la chinurile facerii, trecând prin copilăria nebunatică şi îndreptându-ne spre o maturizare necesară. Dar să revenim la subiectul nostru, conflictul de durată dintre Gigi Becali şi Gabriel Popoviciu.
Scurtă istorie de business
Aproape că nu se poate vorbi despre o piaţă imobiliară românească la sfârşitul anilor ‘90. Uşor, uşor, pe segmentul apartamentelor vechi se înregistrau creşteri, atât ca volume, cât şi ca preţuri. În real-estate totul era blocat, pentru că abia atunci începuse timid repunerea în posesie a foştilor proprietari. Existau mulţi cumpărători – în special evrei, care noaptea îşi toceau coatele prin cazinouri, iar ziua vânau parcele cu proprietari cu acte în regulă – dar puţini vânzători. „Statul era încă pr