Corpul de Control al premierului a constatat că paguba s-a produs în perioada 2009 - 2011 din cauza modului defectuos în care reprezentanţii Ministerului Sănătăţii şi-au îndeplinit obligaţiile
Aceştia ar putea fi acuzaţi de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată
Controalele derulate de Corpul de Control al premierului la Ministerul Sănătăţii în privinţa contribuţiilor încasate începând cu trimestrul IV 2009 până în trimestrul IV 2011 au scos la iveală un prejudiciu de aproape 69 mil. lei, reprezentând contribuţii neîncasate din cauza modului defectuos în care reprezentanţii ministerului şi-au îndeplinit obligaţiile.
Conform Codului Penal, invocat de Corpul de Control în documentul citat de Mediafax, fapta reprezentanţilor Ministerului Sănătăţii de a îndeplini în mod defectuos obligaţiile privind urmărirea încasării acestor contribuţii trimestriale, datorate de 23 de plătitori, selectaţi prin sondaj în raport cu sumele notificate, poate întruni elementele constitutive ale infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată.
Constatările au fost transmise inclusiv Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Agenţiei Naţionale de Integritate şi Curţii de Conturi.
Principalele probleme descoperite sunt legate de emiterea cu o întârziere de 8 luni a ordinului comun al ministrului Sănătăţii şi al preşedintelui CNAS şi neconstituirea, la nivelul MS, a unei structuri de specialitate care să aibă ca atribuţie de serviciu gestionarea taxei clawback.
Situaţia încasărilor, trimisă CNAS abia în noiembrie 2010
În plus, raportul Corpului de Control evidenţiază că de la data intrării în vigoare a ordinului comun, respectiv din iunie 2010 până în noiembrie 2010, Ministerul Sănătăţii nu a efectuat niciun demers către CNAS, în vederea încasării veniturilor de la societăţile comerciale p