Nivelul ridicat al francului elveţian rămâne un motiv de îngrijorare pentru Guvernul de la Berna, deşi moneda s-a depreciat în raport cu euro până la cel mai redus nivel din ultimele 20 de luni, spun miniştrii de la Berna.
"Euforia este nepotrivită, deprecierea trebuie continuată", a declarat, la Forumul Economic Mondial de la Davos, ministrul finanţelor din Elveţia, Eveline Widmer-Schlumpf. În opinia sa, francul este încă foarte puternic.
"Perspectivele francului reprezintă o problemă a modului în care va evolua euro", a subliniat Widmer-Schlumpf, exprimându-şi speranţa că moneda elveţiană va continua să se deprecieze.
La rândul său, ministrul economiei din Elveţia, Johann Schneider-Ammann, a afirmat că francul este prea puternic şi speră că se va devaloriza mai mult.
Ambii miniştri au declarat că orice măsură în sensul deprecierii francului ţine de banca centrală.
Amintim că, în septembrie 2011, Banca Naţională a Elveţiei (SNB) a impus un plafon minim pentru cursul francului, de 1,20 unităţi/euro, ca să protejeze exportatorii.
Francul s-a depreciat în acest an cu 3,2% faţă de euro, dar se află, în prezent, la un curs cu 9,1% mai mare decât media ultimilor cinci ani şi cu 35% peste nivelul minim atins în octombrie 2007, de 1,6828 franci/ euro. Ieri, pe piaţa din Zürich, un franc era cotat la mai puţin de 1,25 unităţi/euro.
Luna aceasta, Banca Naţională a Elveţiei estima că a realizat un profit de aproape 6 miliarde franci în 2012, în baza beneficiilor din investiţiile în valute şi a avansului preţului aurului. Conform SNB, deţinerile în monede străine au contribuit cu 4,7 miliarde franci la profit, iar investiţiile în aur au adus 1,4 miliarde franci. Totuşi, câştigul din 2012 este inferior celui din 2011, care a însumat 13,5 miliarde dolari. Din profitul obţinut, SNB va distribui un miliard de franci către cantoane şi federa