Apple a mutat în jur de 11 miliarde de dolari în paradisuri fiscale în ultimul trimestru din 2012, potrivit unui document emis de companie şi citat de Sunday Times.
Gigantul din Silicon Valley şi-a redus taxele datorate statului până la valoarea de 2% din profitul extern, mutându-şi conturi în paradisuri fiscale precum Insulele Virgine Britanice.
Prin strategia companiei de reducere a taxelor destinate statului american au fost făcute economii de cca. 94 de miliarde de dolari în total, potrivit analizei realizate de Sunday Times.
Dacă în prezent, taxa pe care o plăteşte statului din profitul pe operaţiunile internaţionale nu depăşeşte 2%, aceasta s-ar ridica la peste 24% în Marea Britanie şi la 35% în Statele Unite, în lipsa mutării banilor în offshore.
Potrivit estimărilor publicate de Sunday Times, Apple a evitat să plătească 550 de milioane de lire sterline în Marea Britanie în 2011. Cifra de afaceri pe care compania o are în Marea Britanie s-ar ridica la un miliard de lire sterline, iar profitul la 81,3 milioane de lire sterline. În aceste condiţii, suma datorată statului britanic este de 14,4 milioane de lire sterline. În orice caz, documentul emis de Apple şi citat de presa internaţională arată că o cifră de afaceri mai realistă pentru sediul gigantului din Marea Britanie ar trebui să se ridice până la 6,7 miliarde de lire sterline, cu un profit de cca. 2,2 miliarde. Cum taxa pe profit este de 26%, Apple ar trebui să plătească statului britanic o sumă de 570 de milioane de lire sterline.
Apple nu este singura companie prezentă în Marea Britanie care profită de breşele din legislaţia britanică. În legătură cu acest subiect, premierul David Cameron le-a transmis acestor companii "să se trezească la realitate". Printre cele vizate de premier se mai numără Starbucks, Facebook, Amazon, Skype, Netflix şi H