Sute de mii de egipteni au ieşit în stradă începând de joi, în 12 dintre cele 21 de provincii ale ţării, pentru a protesta împotriva preşedintelui Mohamed Morsi, a Frăţiei Musulmane şi faţă de brutalitatea poliţiei, chiar la împlinirea a doi ani de la revoluţia în urma căreia Hosni Mubarak a fost înlăturat de la putere.
Duminică noapte, Morsi a decretat stare de urgenţă timp de o lună în trei provincii din regiunea Canalului Suez, unde violenţele s-au soldat cu peste 45 de morţi: Port Said, Ismailia şi Suez. De asemenea, va intra în vigoare şi o interdicţie de circulaţie pe timpul nopţii, între orele 21:00 şi 06:00.
Preşedintele a promis că va continua să ia măsuri care să împiedice manifestările violente din ţară. În acelaşi timp, el a asigurat egiptenii că ţara nu se va întoarce la autoritarism. „Nu există cale de întoarcere de la libertate, democraţie şi supremaţia legii“, a declarat Morsi.
În ultimele patru zile, mai mult de 40 de persoane au murit şi 500 au fost rănite în urma violenţelor. În mijlocul revoltelor, cel puţin 25 de femei au fost agresate sexual în piaţa Tahrir.
„Vineri a fost ziua în care ne-am confruntat cu cele mai grave atacuri sexuale. Cel mai rău caz cu care ne-am confruntat a fost cel în care atacatorul a folosit o armă ascuţită în zonele intime ale unei femei abuzate“, a declarat pentru „The Guardian“ Leil-Zahra Mortada, purtător de cuvânt al Organizaţiei împotriva hărţuirii sexuale.
Nu este clar cine se află în spatele acestor atacuri, dar cei din organizaţie cred că este vorba despre cei care sunt împotriva protestelor. „Considerăm că aceste atacuri sunt planificate pentru că de cele mai multe ori au loc în aceleaşi zone ale Pieţei Tahrir şi sunt folosite aceleaşi metode“, a adăugat Mortada.
În decembrie, în cadrul unui documentar, au fost intervievaţi bărbaţi care au recunoscut că au fost plătiţi pentr