Deși partea română a comunicat FMI, la o întâlnire anterioară că va angaja un consultant juridic pentru privatizarea CEO (cu listare la bursă, prin ofertă publică primară, cu un aport de capital de 15%), abia în 2014, se pare că nu a convins bancherii internaționali. Ieri, Victor Ponta a declarat că în două luni va reveni la termenele angajate, astfel încât va începe procesul privatizărilor companiilor de stat. „Am solicitat (și în principiu am agreat acest lucru) o extensie de încă două luni a programului de reforme structurale”, a spus premierul Victor Ponta, referindu-se la prelungirea actualului acord preventiv dintre România și FMI.
Astfel, premierul a declarat că Guvernul a convenit cu FMI listarea a 15% din Transgaz, selectarea unui consultant pentru 15% privind listarea la bursă a companiei energetice Oltenia, listarea a 10% din Nuclearelectrica și listarea a 15% din Romgaz. Victor Ponta a ținut să mai spună că „statul va rămâne acționar majoritar în aceste companii”.
Guvernul trebuie să dea o hotărâre
Privatizarea prin listarea la bursă nu se va putea face fără o hotărâre guvernamentală. Iată ce spunea directorul CE Oltenia, Laurențiu Ciurel, săptămâna trecută: „Se poate face doar în urma apariţiei unei hotărâri de guvern, hotărâre care nu există. CE Oltenia nu este culpabil pentru ceva ce nu i s-a permis să facă, neexistând această hotărâre de Guvern. Şi OPSPI a explicat FMI acest lucru“.
Deși partea română a comunicat FMI, la o întâlnire anterioară că va angaja un consultant juridic pentru privatizarea CEO (cu listare la bursă, prin ofertă publică primară, cu un aport de capital de 15%), abia în 2014, se pare că nu a convins bancherii internaționali. Ieri, Victor Ponta a declarat că în două luni va reveni la termenele angajate, astfel încât va începe procesul privatizărilor companiilor de stat. „Am solicitat (și în prin