Caz fără precedent în justiţia din România! Judecătorii Secţiei Penale din cadrul Curţii de Apel Oradea nu au vrut să judece arestarea preventivă colegului lor, Mircea Puşcaş, acuzat de corupţie. În dosar a intrat un magistrat de la Secţia Civilă, Lenuţa Stan, care a dispus la 26 ianuarie 2012, că măsura obligării de a nu părăsi ţara faţă de judecător şi faţă de un complice al acestuia.
La data de 24 ianuarie 2013, Consiliul Superior al Magistraturii – Secţia pentru judecători a încuviinţat arestarea preventivă a învinuitului Puşcaş Mircea, judecător la Curtea de Apel Oradea. DNA a declarat recurs, iar Curtea Supremă va stabili în această săptămână dacă îl vor aresta pe magistrat.
Potrivit DNA, Mircea Puşcaş, judecător la Curtea de Apel Oradeaeste acuzat de două infracţiuni de trafic de influenţă, iar complicele său, Marcel Piştucă, este acuzat de complicitate la infracţiunea de trafic de influenţă. În cursul anului 2009, Mircea Puşcaş, judecător la Tribunalul Bihor, a pretins şi primit de la un denunţător suma de 1.500 de euro pentru a interveni pe lângă un judecător din cadrul unei instanţe din Oradea şi pentru a-l determina să pronunţe faţă de denunţător o pedeapsă cu suspendare condiţionată.
Condamnare pentru denunţător
De asemenea, în cursul anului 2011, Mircea Puşcaş a pretins de la acelaşi denunţător suma de 50.000 de euro pentru a interveni pe lângă judecători din cadrul Curţii de Apel Oradea şi pentru a-i determina să pronunţe faţă de denunţător o soluţie de achitare într-o altă cauză penală. Banii au fost pretinşi prin intermediul lui Marcel Piştuca. Din aceşti bani, judecătorul a primit de la denunţător numai suma de 20.000 de euro, atât direct cât şi prin intermediar, iar diferenţa, care urma să fie remisă la soluţionarea cauzei, nu a mai fost dată. Denunţătorul a fost condamnat definitiv la o pedeapsă cu închisoarea. De