Externarea din spital va costa, de la 1 martie, cel mai probabil 10 lei. Decizia a fost luată de Ministerul Sănătăţii, în urma discuţiilor purtate cu reprezentanţii FMI, cu scopul de a controla internările nejustificate sau fictive şi raportările false. Nu vor trebui să plătească niciun leu persoanele care ajung la Urgenţe, în Ambulatoriul de specialitate, la medicul de familie sau cele care îşi fac analize medicale. Scutite vor fi şi persoanele exceptate prin lege, respectiv copii, gravide, pensionari cu venituri sub 740 lei/lună, bolnavi incluşi în programele naţionale de sănătate, dacă nu realizează venituri din muncă, veterani de război.
Managerii unităţilor sanitare cu paturi din Vrancea susţin introducerea coplăţii, considerând că aceasta va ajuta la îmbunătăţirea finanţării sistemului de sănătate. Constantin Mîndrilă, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Focşani, este de părere că prin intermediul coplăţii se va şti exact numărul serviciilor medicale pe care le-a efectuat unitatea. „Din punctul meu de vedere, consider că este o măsură bună, pentru că aşa se va ţine o evidenţă a internărilor, pe baza acelei chitanţe, pe care pacientul o va primi la externare, după ce va plăti coplata. Aşa se va şti clar cine iese din spital şi cine se adresează spitalului să obţină sau nu un anume serviciu medical”, consideră managerul Mîndrilă.
Şeful Spitalului din Adjud, medicul Gheorghe Bercea, susţine că introducerea sistemului de coplată pentru serviciile spitaliceşti va creşte finanţarea sistemului de sănătate. El mai spune că suma de 10 lei nu este atât de mare, putând fi plătită de pacienţi. „Am auzit că va fi introdusă coplata la serviciile efectuate în spital. Practic, aceasta va fi achitată la externare de către fiecare pacient şi din câte am auzit, nu va depăşi valoarea de 10 lei. Nu mi se pare o sumă mare pe care va trebui să o dea fiecare paci