Dascălii nu se pot bucura de drepturile negociate de sindicate în contractul colectiv de muncă.
Pentru prima dată, dascălii vor avea posibilitatea de a încheia un contract colectiv de muncă cu unitatea la care lucrează. Premiera nu le aduce, însă, nicio bucurie oamenilor de la catedră, având în vedere că nu se pot bucura nici măcar de drepturile prevăzute în contractul colectiv pe sector de activitate, care a fost deja încheiat.
“Am lansat în toate școlile o invitație, adresată tuturor colegilor, de aduce completări, de a propune drepturi de care se pot bucura. Contractul colectiv cu fiecare unitate de învățământ va putea fi încheiat doar după definitivarea bugetului. Abia după ce fiecare primărie va ști pe ce bani contează, vom putea pune în discuție și negocierea. Din păcate, nu văd ce am mai putea negocia în plus, atât timp cât nu putem beneficia nici de drepturile care sunt prevăzute în contractul deja încheiat. Deși pe hârtie sunt precizate o serie de beneficii pentru angajații din sistem, Ordonanța de Guvern 82 din 2013 le anulează pe toate, pentru că nu sunt bani la buget. Este interzisă acordarea tichetelor de masă, a tichetelor cadou sau a celor de vacanță, ajutoarele acordate la ieșirea la pensie, în condițiile în care acestea ajungeau la două sau trei salarii. Deasemenea, cei 6% din PIB pentru Educație rămân doar un vis frumos, în condițiile în care anul acesta vom primi doar jumătate din cât scrie în lege. Pentru oamenii de la catedră contează fiecare bănuț, chiar și un tichet face foarte mult“, a spus secretarul general al Sindicatului Liber al Lucrătorilor din Învățământ Neamț, Gabriela Grigore.
Dacă, în ceea ce privește restricționarea drepturilor bănești, nu au nicio putere, sindicatele spun că vor urmări pas cu pas respectarea tuturor angajamentelor de către angajatori. “Vom lua legătura cu reprezentanții inspectoratul