Un dialog între un deputat şi şeful delegaţiei FMI:
“Noi am mai facut privatizari sub influenta ca sa nu spun presiunea organismelor internationale care ne arata ca nu au fost deloc avantajoase”, a spus Rusanu.
“Faceti acuzatii fara temei”, i-a raspuns iritat de Vrijer. (sursa)
De Vrijer a cerut ieşirea presei din sală.
Ce înţelegem de aici. Că “le-a zis-o” Ruşanu?
Ar trebui să vedem contextul zilei. După ce anunţaseră oricum un buget de austeritate, guvernanţii au oferit noi informaţii printr-o scrisoare de intenţie către FMI.
Coplata în sănătate (pe care acum un an PSD-ul o contesta vehement) va intra în funcţiune. O cutie a Pandorei deschisă către plata serviciilor medicale. Se anunţase şi o intenţie de scădere a contribuţiei la sănătate pentru angajatori. Angajaţii însă să plătească, peste tot, pe unde apucă. Doar asta înseamnă “stînga”. E stînga din aia de Tony Blair, asta e.
Apoi, au adoptat fără probleme, ba chiar au accelerat diverse intenţii de privatizare. Practic, FMI-ul nu pare să fi întîmpinat vreo poziţie mai fermă, aşa cum ar fi trebuit să vină totuşi de la o guvernare împinsă de un val popular antiausteritate.
Dar totul e rezumat perfect de celebra frază de cartier: “ţine-mă că-l bat”, o glumă care desemnează exact atitudinea de faţadă, neputincioasă, în faţa unui pe care de fapt îl recunosc din start superior.
Cam asta a făcut şi Ruşanu. În loc să se revolte pentru chestiuni deja devenite istorice – pentru că, în principiu, are dreptate, o putea citi în zeci de texte despre privatizările dezavantajoase la care ne-a împins fie vreo forţă externă, fie interesele vreunei puteri interne, fie prostia pur şi simplu – ar putea să inventeze o minimă poziţie de rezistenţă în negocierile din aceste zile. Or, acest guvern megasusţinut, megaputernic politic pare paralizat în faţa FMI. Toate sînt de la sine înţele