Ministerul Educatiei a propus in 2002 introducerea invatamantului obligatoriu de la 6 ani, prin infiintarea clasei pregatitoare. "D-na ministru Ecaterina Andronescu crede ca varianta cu scoala care incepe la 6 ani este foarte buna si nu vrea sa se strice ceea ce este bun", se arata in procesul verbal al sedintelor Comisiei pentru invatamant din Camera Deputatilor din perioada 26 - 29 august 2002. "Nodul gordian este daca clasa a 9-a va tine de liceu sau de gimnaziu", preciza in urma cu aproape 11 ani presedintele Comisiei pentru invatamant, Anghel Stanciu.
Tot in 2002, Guvernul de la acea vreme a adoptat un Memorandum care prevedea coborarea limitei inferioare a varstei de acces in invatamantul obligatoriu la 6 ani si prelungirea duratei invatamantului obligatoriu la zece clase.
Masurile au fost aplicate in 2011 prin Legea Educatiei Nationale, criticata in repetate randuri de liderii PSD.
Procesul verbal al sedintelor Comisiei pentru invatamant din perioada 26-29 august 2002 arata ca Ministerul Educatiei, condus la acea vreme de Ecaterina Andronescu, propune ca invatamantul obligatoriu sa inceapa de la 6 ani, prin infiintarea clasei pregatitoare care sa fie organizata la gradinita. "Din datele ministerului reiese ca invatamantul superior secundar - liceu - in toate tarile are durata de 3 ani", explica atunci Anghel Stanciu (pe atunci parlamentar PRM, trecut la PSD in noiembrie 2005), presedinte al Comisiei pentru invatamant din Camera Deputatilor.
Ecaterina Andronescu sustinea ca orientarea la prelungirea cu o clasa in zona preprimara are cele mai mici dezavantaje si ca "daca s-ar adauga o clasa la gimnaziu, dezavatanjele ar fi mult mai mari".
August 2002: Ministrul Ecaterina Andronescu solicita introducerea clasei pregatitoare
Procesul verbal al sedintelor Comisiei pentru invatamant din perioada