Telefoanele mobile inteligente şi tabletele au un efect nociv asupra sănăţii umane la nivel psihic. Aceste invenţii tind să acapareze mult prea mult din atenţia utilizatorilor, lucru care duce la schimbări comportamentale nesănătoase.
Secretul fericirii pare a sta în timpul pe care orice persoană îl alocă telefoanelor mobile sau tabletelor pe care le are în posesie. Un medic specializat în domeniul fericirii psihice umane susţine că secretul acestui sentiment constă în timpul pe care fiecare dintre noi îl alocă acestor aparate.
Profesorul Paul Dolan din cadrul Universităţii Economice din Londra este de părere că popularitatea iPhone-urilor şi a altor telefoane inteligente au dus la distragerea atenţiei oamenilor. Prin urmare, posesorii de telefoane inteligente nu îşi mai găsesc timpul necesar pentru a interacţiona cu apropiaţii lor.
Dolan a avertizat că dacă oamenii nu conştientizează că timpul alocat smartphone-urilor şi tabletelor le face rău, aceştia ar putea dezvolta boli mintale. Aceste afecţiuni de ordin psihic sunt o nouă descoperire în acest domeniu, profesorul Dolan dând două exemple relevante.
O afecţiune care poate afecta orice persoană ce petrece prea mult timp navigând pe internet se numeşte “dependenţa de internet”, iar o altă maladie legată cu efectul telefoanelor mobile poartă numele de “sindromul vibratului”. Acest sindrom se manifestă prin aparenţa că în mod constant utilizatorul de telefon mobil primeşte un mesaj, însă atunci când îşi verifică smartphone-ul constată că de fapt s-a înşelat, notează dailymail.co.uk.
“În mod constant atenţia noastră este distrasă, iar acest lucru ne costă. Atunci când încercăm să facem mai multe lucruri avem nevoie de atenţie mare. Faptul că suntem împreună cu prietenii sau apropiaţii este o activitate mult mai sănătoasă decât verificarea constantă a telefonului pentru mesaje sau e-mail-u