Senatorii sunt convocaţi, luni, în sesiune extraordinară, pe ordinea de zi a şedinţei de plen aflându-se proiectul de lege privind unele măsuri pentru degrevarea instanţelor judecătoreşti, precum şi pentru pregătirea punerii în aplicare a Legii 134/2010 privind Codul de procedură civilă, dar şi aprobarea unei ordonanţe de urgenţă privind majorarea pensiilor cu 4%.
În ceea ce priveşte primul proiect înscris pe ordinea de zi, Senatul va trebui să analizeze cererea de reexaminare transmisă de preşedintele Traian Băsescu, care susţine că ‘legea trimisă spre promulgare, ce priveşte organizarea şi funcţionarea instanţelor judecătoreşti, este de competenţa Camerei Deputaţilor, ca primă Cameră sesizată, însă, contrar dispoziţiilor constituţionale în materie de partajare de competenţă a Camerelor, prima Cameră sesizată în procedură de dezbatere şi adoptare a legii a fost Senatul’.
Preşedintele susţine că, în data de 15 octombrie 2012, Senatul a respins propunerea legislativă, ‘or, în situaţia în care succesiunea dezbaterilor s-ar fi desfăşurat în ordinea stabilită de Constituţie, legea ar fi trebuit considerată respinsă în baza acestui vot’.
‘Totodată, în Camera Deputaţilor, legea a suferit modificări, în Comisia juridică fiind introduse amendamente care se referă la contenciosul administrativ. Astfel, prin modificările aduse, Camera Deputaţilor a extins obiectul de reglementare al legii, legiferând şi în domeniul competenţei de soluţionare a litigiilor privind actele administrative emise sau încheiate de autorităţile publice locale, judeţene sau centrale. Acest aspect reprezintă o modificare semnificativă a legii, ce nu a fost pusă în dezbaterea Senatului, ca primă Cameră sesizată. Procedând în acest mod, Camera Deputaţilor a fost singura Cameră care a legiferat’, mai spune Băsescu.
În şedinţa din 4 decembrie 2012, senatorii din Comisia juridică au a