Intr-un interviu acordat site-ului dolcesport.ro, fostul comentator sportiv Cristian Topescu povesteste cum era jurnalismul sportiv pe vremea comunismului, ce greseli facea el in direct atunci cand trasmitea meciuri la radio sau la televiziune, de la cine a furat meserie sau cum l-au marcat schimbarile din presa dupa Revolutie. Intrebat de la reporterul de la Dolce Sport cine considera cel mai bun ziarist sportiv, Topescu raspunde: “Dintre cei disparuti, pe Ioan Chirila. Dintre cei in viata, pe Catalin Tolontan si Ion Cupen”. De mentionat ca toti cei trei jurnalisti amintiti sunt legati de numele Gazetei Sporturilor, ziar concurent Prosportului, unde Cristian Topescu a lucrat ca director intre 2003 si 2007. Redam in continuare cateva pasaje din interviul acordat de Cristian Topescu pentru www.dolcesport.ro:
- Am avut drept model doi comentatori sportivi: unul de radio, Ion Ghitulescu, si unul de televiziune, Emanuel Valeriu. In privinta muncii de televiziune, am “furat” de la Tudor Vornicu.
- Acum aproape jumatate de secol, ma documentam ascultand, citind, intocmindu-mi fise care cu timpul s-au transformat in dosare. Totul grupat pe sporturi: despre echipe, antrenori, arbitri, sportivi. Avand o buna memorie vizuala, aceste notite m-au ajutat sa imi amintesc de ele in timpul comentariilor transmisiunilor directe. Am petrecut ore din zi si din noapte pentru a alcatui acea documentare. Acum, cu aparitia internetului, pare a fi desueta, dar este mult mai durabila.
- Intre 1983 si 1990, cat am lucrat la Steaua, mi s-a dat o camera si am inceput sa filmez meciurile Stelei si ale viitoarelor adversare. Semnam de primire, imi faceam treaba si apoi o restituiam. Cu ajutorul casetei, intocmeam statistica pentru fiecare jucator: calitati, defecte si tot ce era nevoie pentru ca cei doi antrenori sa pregateasca partidele.
- Eu am fost cel care a avu