În loc de reforme şi restructurări în sectorul public, Guvernul vine cu taxe noi şi în creşetere, care vor afecta sectorul privat, pentru a finanţa majorări de salarii şi pensii.
Câteva măsuri se disting detaşat din pachetul de„cârpeli“ fiscale şi sunt văzute ca lovind cel mai puternic în economie. În primul rând, e vorba de obligarea microîntreprinderilor să plătească impozit de 3% pe cifra de afaceri, fără a avea posibilitatea deducerii pierderilor dintr-un an fiscal. Până acum puteau opta pentru impozit pe profit. În plus, plafonul pentru această categorie de firme a fost redus practic la jumătate, spune avocatul Gabriel Biriş, de la 100.000 euro la 50.000 euro, chiar dacă se vorbeşte de un plafon de 65.000 euro (220.000 lei în echivalent). Acesta e calculat pe cursul euro de la aderarea în UE, cu 22% mai mic decât cel din prezent.
„Pentru a putea suporta un impozit de 3% pe venituri, o microîntreprindere trebuie să aibă o marjă de profit de circa 20%, ceea ce e greu de realizat, întrucât vorbim de firme de subzistenţă. Noua măsură cred că încalcă directiva europeană privind TVA, conform căreia statelor li se interzice să introducă impozite obligatorii pe cifra de afaceri. Va descuraja puternic investitorii şi va face mai dificil accesul în piaţă“, e de părere Biriş. Măsura va duce la dispariţia a zeci de mii de firme mici şi a sute de mii de locuri de muncă, spun patronatele.
Luând cazul unui investitor mare care deschide o firmă acum, el porneşte ca microîntreprindere, întrucât nu are venituri mari în primul an. Ca să evite să plătească impozit pe cifra de afaceri, în condiţiile în care are pierderi (care nu se reportează), trebuie să apeleze la „golănii“ şi să emită o factură fictivă în grup, spune Biriş.
Cele mai afectate sunt firmele mici care au înregistrat pierderi anul trecut. Cum Guvernul a schimbat regula în t