Un bărbat a încercat să-și pună de trei ori capăt zilelor, dar nu a reușit. Medicii avertizează că numărul tentativelor de sinucidere a crescut.
Medicii avertizează asupra faptului că nemțenii stau din ce în ce mai prost cu sănătatea mintală. Acest lucru este dovedit de numărul din ce în ce mai mare de tentative de sinucidere cu care se confruntă Serviciul Județean de Ambulanță (SJA) Neamț. Dacă medicii acordă primul ajutor din punct de vedere medical, de latura umană se ocupă psihologii și preoții. În medie, în fiecare zi, cadrele medicale de la SJA se confruntă cu o tentativă de sinucidere, cea mai frecventă metodă fiind ingestia de medicamente. “De regulă, ingestia de medicamente este mai mult o formă demonstrativă de a atrage atenția. Mulți tineri recurg la acest lucru. Dar există și persoane care vor cu adevărat să-și pună capăt zilelor, dar nu reușesc, datorită conjucturii. De exemplu, am fost solicitați să acordăm prim ajutor în cazul unui bărbat care a vrut să se spânzure și s-a rupt funia. Același bărbat s-a aruncat, apoi, în fața trenului, dar a scăpat nevătămat. Apoi, a băut medicamente, dar, în ultima clipă, a sunat la Ambulanță și a cerut ajutor“, a declarat medicul Letiția Damoc, managerul SJA.
După ce primesc îngrijiri medicale, cei mai mulți dintre pacienții care vor să-și pună capăt zilelor ajung la secția de Psihiatrie din cadrul Spitalului Municipal de Urgență Roman. Pe lângă consiliere psihologică, ei beneficiază și de consiliere spirituală. “Există terapii specifice pentru fiecare situație. Dacă ar fi să facem o statistică, cele mai multe tentative de sinucidere au un motiv emoțional, apoi există motivația financiară. Cele mai frecvente metode sunt pastilele și strangularea. Am lucrat, un timp, la Spitalul «Socola» din Iași și am consiliat foarte multe persoane care au ajuns în pragul disperării. Unii au șanse foarte ma