Există sute şi chiar mii de cazuri când şefii unor întreprinderi şi instituţii de stat care deşi comit încălcări grave ale legislaţiei în vigoare, rămân nepedepsiţi, susţine Serafim Urechean, preşedintele Curţii de Conturi într-un interviu pentru Europa Liberă.
Oficialul enumeră mai multe întreprinderi de stat, administraţia cărora se simte protejată din partea unor persoane sus-puse. "Deşi nu sunt om cu suspiciuni, aşi spune că aceştia scapă având protecţie din partea unor instituţii statale din Republica Moldova. Vorbind direct, să zicem, despre Calea Ferată Cahul-Giurgiuleşti... Un miliard de lei îngropaţi în pământ fără nici un temei, fără nici un folos şi până la ziua de astăzi nefiind dat în exploatare acest tronson de cale ferată“, se întreabă Serafim Urechean.
Preşedintele Curţii de Conturi aduce ca exemplu ale unor abateri de la legislaţia în vigoare şi compania Moldtelecom. "Au cumpărat din străinătate utilaj tehnic de până la un miliard de lei, dar care nu este utilizat după destinaţie. Utilajul montat de milioane, sute de milioane de lei nu este primit în exploatare câte 300 de zile şi atunci când îi întrebi la şedinţa Curţii de Conturi pe conducătorii acestei întreprinderi ce se întâmplă? Ei răspund direct că lor acest utilaj nu le este necesar“, afirmă Urechean.
Şeful principalei autorităţi de control din ţară mai susţine că şi în complexul aeronautic din Republica Moldova s-au depistat încălcări la capitolul import de utilaje, fără paşapoarte, fără documentaţie tehnică, fără capacităţi de interconexiune la capitolul securitatea zborurilor, măcar cu ţările vecine România sau Ucraina. .
În opinia lui Urechean de vină pentru că nu se iau măsuri de combatere şi pedepsire a celor ce au comis încălcări sunt instituţiile de drept şi "lipsa pârghiilor Curţii de Conturi pentru a cultiva respectul faţă de hotărârile ei”.