Ministrul delegat Dan Şova a transmis, luni, un mesaj pentru Ziua Internaţională de Comemorare a Holocaustului, în care îşi transmite compasiunea faţă de victimele Holocaustului şi explică, totodată, că duminică a fost plecat din ţară şi nu şi-a putut "exprima gândurile".
"Pentru că ieri, de Ziua Internaţională de Comemorare a Holocaustului, am fost plecat din ţară şi nu mi-am putut exprima gândurile şi compasiunea faţă de cei care au murit şi au suferit în lagărele de exterminare naziste, doresc ca astăzi să transmit un mesaj despre trecut, dar cu gândul la viitor", îşi începe Şova mesajul transmis luni, la prânz.
El aminteşte că, pe 27 ianuarie, s-au implinit 68 de ani de la momentul când lagărul de exterminare de la Auschwitz-Birkenau a fost eliberat, punându-se astfel capăt unui genocid inimaginabil, care a lăsat o rană adâncă în istoria europeană a României.
"Asemenea acte îngrozitoare ilustrează cât de mult rău pot face oamenii atunci când sunt orbiţi de ideologii pervertite, corupte de ură şi intoleranţă. Comemorarea victimelor Holocaustului trebuie să ne sensibilizeze faţă de tragedia şi suferinţa a milioane de oameni, dar în aceeaşi măsură, să ne responsabilizeze şi să ne oblige să respingem cu fermitate orice manifestări xenofobe", spune Şova.
Ministrul apreciază că rememorarea acestor evenimente, educarea tinerilor în spiritul toleranţei şi cunoaşterea corectă a istoriei trebuie să fie obiective cardinale pentru orice societate, astfel încât asemenea orori să nu mai aiba loc niciodată.
"Am vizitat muzeul Holocaustului de la Washington, am citit documente despre realităţile crude ale Holocaustului şi am discutat cu organizaţii importante din România şi din lume. Deşi ceea ce am văzut şi am aflat reprezintă doar o modestă imagine a ceea ce s-a petrecut cu adevărat, a fost o experienţă care mă va marca toată viaţa. Tocmai de