Ţăranii cu suprafeţe mici de teren şi animale puţine în gospodării nu vor plăti impozitul pe veniturile agricole stabilit de Guvern. Acest impozit este destinat fermierilor care lucrează o suprafaţă mai mare de teren şi, practic, fac o afacere din agricultură. Aceştia vor plăti un impozit minim, indiferent de profitul obţinut. Sumele plătite către Fisc sunt de minim 71 lei, în cazul unui hectar de grâu şi ajung până la 753 lei, în cazul unui hectar de livadă sau 640 lei, în cazul unui hectar de legume.
Fiecare fermier care lucrează o suprafaţă mai mare de teren va trebui să plătească un impozit minim către bugetul statului, în funcţie de terenul lucrat şi animalele din gospodărie. Guvernul a modificat modul de impozitare a fermierilor care obţin venituri din agricultură şi a stabilit norme de venit atât pentru suprafeţele lucrate cât şi pentru animalele din gospodării. Acest impozit trebuie plătit însă doar de către cei care lucrează suprafeţe mai mari sau au animale multe în curte. În schimb, fermierii săraci, cu suprafeţe mici de teren şi animale puţine în curtea gospodăriei, nu vor plăti niciun impozit suplimentar faţă de situaţia existentă până acum.
Doar cei care lucrează suprafeţe mai mari de teren sunt obligaţi să declare şi să plătească la Fisc impozitul cuvenit. Ţăranii vor plăti impozitul după ce încasează banii din producţie, în două tranşe, pe 25 octombrie şi pe 15 decembrie.
Impozitul este calculat la norme de venit şi nu la venitul înregistrat efectiv de fermieri. Astfel este eliminată birocraţia, iar fermierii nu sunt obligaţi să înregistreze în registre fiecare achiziţie şi cheltuială făcută pentru obţinerea recoltei. Aceste norme sunt detaliate în funcţie de categoria terenurilor şi animalele pe care le creşte fermierul. Normele de venit pentru impozitul care va fi aplicat persoanelor fizice din agricultură de la 1 febru