După ce, în prima fază, doar s-a tatonat ideea, Ministerul Transporturilor a publicat un proiect de ordonanţă prin care cele 13 spitale C.F.R. din ţară vor trece din subordinea sa în cea a Ministerului Sănătăţii, în timp ce Casa Asigurărilor de Sănătate a Ministerului Transporturilor îşi va înceta activitatea.
Schimbări majore în sistem
Reţeaua sanitară a Ministerului Transporturilor numără 15 unităţi sanitare cu paturi, amplasate în zonele în care se află regionalele Căilor Ferate, dintre care două în Bucureşti, respectiv Spitalul Clinic nr. 1 Căi Ferate Witting şi Spitalul Clinic nr. 2 Căi Ferate, şi cele de la Timişoara, Iaşi, Cluj-Napoca, Oradea, Braşov, Sibiu, Ploieşti, Constanţa, Galaţi, Paşcani, Craiova, Simeria şi Drobeta-Turnu Severin. Aceste unităţi pun la dispoziţia personalului din transporturi cu atribuţii în siguranţa circulaţiei şi navigaţiei servicii medicale care sunt decontate de Casa Asigurărilor de Sănătate a Ministerului Transporturilor Construcţiilor şi Turismului, aceasta fiind şi caracteristica acestei reţele sanitare, se arată în nota de fundamentare a proiectului de ordonanţă a Guvernului. Cele 13 spitale din provincie ar urma să fie preluate de Ministerul Sănătăţii, pe bază de protocol predare-preluare, în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a ordonanţei.
Spitalele Ministerului Transporturilor din Bucureşti vor rămâne însă în subordinea acestei instituţii întrucât deţin echipamente speciale investigaţiilor medicale necesare angajaţilor din transporturi cu atribuţii în siguranţa circulaţiei şi navigaţiei.
Sumele alocate în bugetul de stat pe 2013 pentru Ministerul Transporturilor, aferente celor 13 spitale, se transferă în bugetul Ministerului Sănătăţii, cu aceeaşi destinaţie, după semnarea protocolului de preluare, până atunci unităţile sanitare urmând să fie finanţate d