Peste un milion de lei a obţinut Penitenciarul Bistriţa, în anul 2012, din activităţile prestate de persoanele private de libertate, în baza unor contracte pe care Peniteciarul le-a încheiat cu diferiţi agenţi economici.
În anul 2012, 170 de deţinuţi au muncit în regim de prestări servicii, Penitenciarul având încheiate 39 de contracte cu diferiţi agenţi economici. "Prin folosirea la muncă a persoanelor private de libertate, în regim de prestări servicii, s-au obţinut venituri în valoare totală de 1.080.666 lei. Comparativ cu anul 2011 au fost obţinute venituri mai mari cu 129.901 lei. În regim de voluntariat s-au prestat un număr de 19 mii de ori, faţă de 11 mii de ore acumulate în 2011", spune directorul Penitenciarului Bistriţa, comisar de penitenciare Lucian Siman.
Acesta mai spune că aproape o treime din totalul persoanelor private de libertate muncesc pe perioada ispăşirii pedepsei. "Ca şi meserii, lucrăm în domenii care presupun o calificare scăzută şi mai ales necalificată. Acolo reuşim să avem rezultate bune, să fim eficienţi, iar beneficiarii să fie mulţumiţi de munca prestată de noi.
Ca şi domenii de activitate pot menţiona cusutul de încălţăminte, avem încheiat un contract de prestări servicii cu o firmă care nu este din judeţ. Celelalte domenii sunt silvicultura, agricultura, aici avem volume destul de mari, chiar dacă am avut un an agricol mai puţin bun decât în 2011. Am avut cereri şi în construcţii, dar extrem de puţine, comparativ cu anii 2007-2008 când obţineam venituri şi aveam rezultate foarte mari în acest domeniu", mai spune Siman.
Nu toţi agenţii economici cu care Penitenciarul a încheiat contracte se şi achită de obligaţii, instituţia având de recuperat peste 130 de mii de lei de la şase agenţi economici, faţă de aceştia fiind demarate acţiuni în instanţă.
Cea mai mare parte a deţinuţilor care muncesc î